Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η Honda Chaly CF50


Κάποια πράγματα, έχουν την ικανότητα να ξεπερνούν το όριο του υλικού και να παίρνουν την ιδιότητα της όμορφης και ρομαντικής ανάμνησης.

Μια απο τις ποιο έντονες αναμνήσεις των εφηβικών μου χρόνων, είναι οι παραταγμένες σε σειρά Honda Chaly έξω απο το Factory και το Amarte (πρώην Amanda’s) κάθε Σάββατο βράδυ, στο τρίγωνο των δισκοθηκών, στην Έγκωμη.

Σε όλα τα χρώματα και αποχρώσεις, με αερογραφίες, χρώμια παντού και πειραγμένες ως το κόκαλο. Ποίος δεν θυμάται, τα Cerker, τα 22ρια καρμπιρατέρ και τις 26ρες πίσω τροχαλίες;

Μια μηχανή που έχει συνδέσει το όνομα της με την γενιά που κοντεύει τα 30.

Δεν είναι καθόλου παράξενο που μια μοτοσυκλέτα σαν την Honda Chaly, είχε τόση απήχηση και επιτυχία σε μια μικρή αγορά όπως την Κυπριακή. Η εξηγήσεις είναι πολλές, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

Ο κινητήρας της Chaly, ο C50, είναι ο ποιό επιτυχημένος κινητήρας όλων των εποχών. Οι στατιστικές λένε ότι, απο το 1958 (η πρώτη παραγωγή του κινητήρα C50) έχουν πουληθεί πάνω απο 50 εκατομύρια κινητήρες C50 σε πάνω απο 20 διαφορετικά μοντέλα της Honda.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα που φόρεσε τον συγκεκριμένο κινητήρα ήταν η Cub 50, το γνωστό σε όλους μας παπάκι. Η μοτοσυκλέτα αυτή στόχο είχε να προσφέρει μια φτηνή, εναλλακτική λύση μετακίνησης μέσα στην πόλη, εξ ου και το ακρωνύμιο Cheap Urban Bike.

Η κίνηση της Honda να χρησιμοποιήσει ένα σχετικά αδύναμο τετράχρονο κινητήρα σε μια τόσο μικρή μοτοσυκλέτα αμφισβητήθηκε απο τις άλλες μεγάλες εταιρείες, που χρησιμοποιούσαν δίχρονους κινητήρες για τα μικρά τους μοντέλα. Η απίστευτη οικονομία και αξιοπιστία του κινητήρα όμως τον καθιέρωσαν στην αγορά και ανάγκασαν τις υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξε.

Απο την πρώτη παραγωγή του ο κινητήρας C50 έχει υποστεί κάποιες σχετικές αλλαγές, ο βασικός του σχεδιασμός όμως παραμένει ο ίδιος εδώ και 50 σχεδόν χρόνια.

Οι λόγοι που ο κινητήρας αυτός είχε τόσο μεγάλη επιτυχία ήταν λίγο, πολύ οι εξής:

1. Εξαιρετικά χαμηλή τιμή σε σχέση με άλλες μοτοσυκλέτες
2. Εύκολος στην οδήγηση λόγω της μετάδοσης με αυτόματο συμπλέκτη, κάνοντας τον έτσι ένα απο τους καλύτερους κινητήρες για αρχάριους.
3. Πολύ χαμηλή κατανάλωση (περίπου 40χλμ ανά λίτρο)
4. Χαμηλό κόστος συντήρησης και εξαρτημάτων



Ο κινητήρας C50 λοιπόν έχει φορεθεί λοιπόν απο πολλά μοντέλα μοτοσυκλετών. Γνωστά παραδείγματα είναι η Honda Dax, η Honda Jazz και η Honda Monkey. Στην Κύπρο μεγάλη επιτυχία είχε το μοντέλο Honda Chaly το οποίο φορούσε τον συγκεκριμένο κινητήρα με την κωδική ονομασία CF50.

Περισσότερο υπολογίζουμε, παρά ξέρουμε, τους λόγους που το μοντέλο Chaly είχε τόση επιτυχία αντί των Cub στην Κύπρο. Μπορούμε να πούμε ότι η εμφάνιση είναι ένας απο τους λόγους, αφού οι Chaly είναι κατά πολύ ποιό όμορφες απο τα παπιά. Βασική ευθύνη πάντως πρέπει να έχει και ο εισαγωγέας, αφού ήταν στο χέρι του να εισάγει Chaly ή Cubs.

Όπως και να έχει, την δεκαετία του ’90 η Honda Chaly ήταν η ποιό δημοφιλής μηχανή ανάμεσα στους εφήβους και στους οδηγούς μικρού κυβισμού.

Τα ποιό δημοφιλή μοντέλα ήταν αυτά που είχαν εισαχθεί απο την επίσημη αντιπροσωπεία με προδιαγραφές για την εγχώρια αγορά, υπήρχαν όμως και τα μηχανάκια που εισάγονταν κατευθείαν απο την Ιαπωνία (σαν μεταχειρισμένα) και ήταν αρκετά ποιό φθηνά.

Ο διαφορές των δύο ήταν περισσότερο στον εργοστασιακό εξοπλισμό παρά σε οτιδήποτε άλλο. Η αλήθεια είναι ότι οι μοτοσυκλέτες που είχαν εισαχθεί απο την αντιπροσωπεία (οι Κυπριακές όπως τις έλεγαν) ήταν ποιό περιποιημένες απο τις υπόλοιπες (τις Γιαπωνέζικες). Βασικές διαφορές μπορεί να βρει κάποιος στο τιμόνι και στα όργανα χειρισμού του τιμονιού. Τα «Κυπριακά» τιμόνια είχαν τα όργανα συγυρισμένα σε γκρίπ αλουμινίου γύρω απο τα χερούλια ενώ τα «Γιαπωνέζικα» είχαν τα όργανα λυτά βαλμένα σε πλαστικά βραχιόνια. Επίσης η σέλα, η πίσω σκάλα και οι δείκτες κατεύθυνσης ήταν διαφορετικά. Οι «Κυπριακές» Chaly είχαν επίσης ποδιές και φτερά λόγω των εγχώριων προδιαγραφών. Σε γενικές γραμμές, όλα τα εξαρτήματα των «Κυπριακών» Chaly μπορούσαν να εφαρμοστούν άνετα στις «Γιαπωνέζικες».

Εμφανισιακά οι Chaly ήταν πιο προσεγμένες και πιο περιποιημένες απο όλες τις άλλες μοτοσυκλέτες της εποχής.

Οι ποιό συνηθισμένες εξωτερικές αλλαγές που γίνονταν στις Chaly ήταν η αφαίρεση της ποδιάς και των φτερών καθώς και η, παράνομη, αφαίρεση των δεικτών και των καθρεπτών.

Τα μπροστινά πιρούνια, οι πίσω αναρτήσεις, οι ζάντες, το πίσω ψαλίδι και τα καλύμματα μηχανής επιβαλλόταν να ξεβάφονται και να γίνονται χρώμια (οι Chaly με τα νίκελ τους). Ο σκελετός απο την άλλη βαφόταν σε ότι χρώματα μπορεί κάποιος να φανταστεί. Όσο ποιό παράξενο το χρώμα και όσο ποιό πρωτότυπο τόσο το καλύτερο.

Υπήρχαν φυσικά και Chaly με εντυπωσιακές αερογραφίες όπως αετούς, κάστρα, φωτιές καθώς και με λογότυπα εταιρειών όπως η Marlboro.

Chaly δηλαδή για κάθε γούστο και περίσταση, όλες καστομαρισμένες απο ιδιώτες.

Δεν έλειπαν φυσικά και οι μετατροπές της μηχανής. Η αλήθεια είναι ότι, οι μετατροπές που γίνονταν στον κινητήρα C50 ήταν απεριόριστες. Όλες φυσικά με σκοπό την μέγιστη απόδοση της μοτοσυκλέτας και όλες φυσικά παράνομες.

Μερικές απο αυτές ήταν η αντικατάσταση των κυλινδροπίστονων με 70ρια και 100ρια, η αντικατάσταση του εργοστασιακού καρμπιρατέρ με άλλα διαμετρήματος 22 χιλιοστών, η αντικατάσταση της εξάτμισης με άλλες μάρκας Cerker ή Sebring και η αντικατάσταση του εκκεντροφόρου με άλλο μάρκας Vertex.

Υπήρχαν και ποιό εντυπωσιακές αλλαγές, όπως καρμπιρατέρ διαμετρήματος 31 χιλιοστών και κυλινδροπίστονα μέχρι και 150 κ.εκ.

Όσον αφορά γενικά τις μετατροπές απόδοσης, ο C50 ήταν ο ιδανικότερος κινητήρας, οι εφικτές μετατροπές χρειάζονται ολόκληρες σελίδες επεξήγησης.

Θα μπορούσαμε να αναλύουμε την επιρροή του συγκεκριμένου μοντέλου στον Κυπριακό μοτοσυκλετισμό με τις ώρες. Πόσοι απο εμάς, είχαν σαν πρώτη τους μηχανή την Honda Chaly και πόσοι απο εμάς εθίστηκαν στον μοτοσυκλετισμό απο αυτό το μοντέλο.

Αναμφισβήτητα όμως η Honda Chaly πολλές φορές γινόταν ένα επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια κάποιων, αφού οι υπερβολικές μετατροπές τις έκαναν πολύ ποιό γρήγορες και δυνατές απο όσο υποστήριζαν οι προδιαγραφές τους.

Σε τελική ανάλυση σίγουρα είναι ένα μοντέλο που σημάδεψε τα εφηβικά μας χρόνια και θα το θυμόμαστε σε σχεδόν όλες μας τις συζητήσεις για τον τότε καιρό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου